DSVSA Olt, sfaturi pentru crescătorii de animale

b9be424794d5139e7a057ecae1289341 XL

b9be424794d5139e7a057ecae1289341_XL DSVSA Olt, sfaturi pentru crescătorii de animale

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt face un anunţ important pentru toţi crescătorii de animale și de porci în special că sunt obligați, conform legii, să informeze orice eveniment care duce la modificarea numărului de animale din gospodărie, medicilor veterinari de libera practică și să solicite identificarea acestora, pentru a fi introduse în baza naţională de date (BND). Crescătorii mai au obligaţia de a declara la Primărie numărul de porcine pentru a fi înscrise în Registrul Agricol, astfel încât să poată fi despăgubiți conform legii în cazul apariției unui focar de pestă porcină africană. Crescătorului de animale mai au obligaţia să informeze medicul veterinar de liberă practică împuternicit pentru ca acesta să facă examenul clinic al animalului înainte de sacrificare, pentru a fi înscris evenimentul atât documentar (formular declarare eveniment-F3), cât și în baza naţională de date. Totodată, după sacrificare, crescătorul trebuie să solicite medicului veterinar de liberă practică împuternicit efectuarea examenului pentru depistarea parazitului Trichinella spp.

Porcii trebuie să fie crescuţi numai în adăposturi închise, să nu ia contact cu alţi porci domestici sau cu porci sălbatici, să fie respectate minimele condiţii de igienă şi de biosecuritate.

„În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat. În localitațile din județ în care nu evoluează focare de Pestă Porcină Africană sacrificarea porcilor în mod tradițional de către proprietari pentru consum familial nu este interzisă.

Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Recomandăm, de asemenea, tuturor cetăţenilor să achiziţioneze produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar.

Aceasta înseamnă că, atât carnea cât şi alte produsele de origine animală şi non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică”, se arată în comunicatul de presă.

Lasă un răspuns