PNL mai are mult de muncă pe scena politică

PNL mai are mult de munca

PNL_mai_are_mult_de_munca PNL mai are mult de muncă pe scena politicăScenarii politice, jocuri de culise și multe cărți jucate la risc pe scena politică.

Era clar că Iohannis o să ajungă din nou președinte încă din primăvară, după ce Dragnea a ajuns la închisoare. Acolo s-a jucat o parte din soarta țării, ceea ce e trist, dacă ne gândim că viitorul nostru e pus la bătaie în meciurile politice la nivel individual. În 2014, tot Iohannis a ieșit, iar doi ani mai târziu, PSD câștiga majoritatea în Parlament. La alegerile locale și parlamentare, de la anul, Diaspora nu are cum să mai influențeze votul și atunci vom vedea clar cum stau lucrurile pe scena politică din România. Dar ce se va întâmpla de acum încolo în politica românească? Practic, Iohannis va fi președinte un singur an. Să nu ne speriem, că nu-l suspendă nimeni. PSD e prea slab că să mai amenințe vreun președinte. Touși, de ce doar un an? Klaus Iohannis are un singur obiectiv: să țină PNL la guvernare timp de cinci ani, până își termină mandatul. Să fie liniște! Exact ce zicea Ion Iliescu în 1990. Așadar, președintele vechi și nou are două soluții: fie forțează alegeri anticipate, fie stă lipit de PNL până la alegerile parlamentare de anul viitor, astfel încât să le transfere liberalilor procente din victoria sa prezidențială. Deci următoarele 12 luni sunt decisive. Cum vor juca această carte liberalii vom vedea, timpul trece și PNL mai are multe de făcut pentru a se considera cu adevărat un partid învingător.

ALEGERI ANTICIPATE DOAR CU UN ACORD PNL-PSD

Interesul lui Iohannis și al PNL e să declanșeze imediat alegeri anticipate. Când spunem imediat nu mai devreme de primăvara anului viitor, că e nevoie de trei luni să fie stabilit un scrutin. Liberalii sunt pe cai mari, au dat jos PSD, iar Iohannis a învins-o pe Dăncilă. În cazul unor alegeri rapide, PNL ar câștiga detașat, pentru că USR încă e în genunchi după înfrângerea lui Barna. Prin urmare, PNL ar putea forma o majoritate alături de UDMR și de minoritățile naționale, deci USR ar rămâne izolat total, dar asta e o altă discuție. Însă planul e destul de riscant. Ludovic Orban ar trebui să demisioneze, iar Parlamentul să respingă două propuneri de premier – știm deja povestea. În cazul în care Guvernul Orban cade de bunăvoie, ne putem trezi că PSD se aliază cu Ponta și pune de o nouă majoritate.

Pe scurt, ca să se ajungă la anticipate, e nevoie de un acord între PNL și PSD, astfel încât Parlamentul să respingă doi premieri-marionetă desemnați de Iohannis, fără să existe pericolul formării unei majorități-surpriză. În mod normal, PSD nu are cum să accepte alegeri anticipate, pentru că ar rămâne cu jumătate din parlamentari. Pe de altă parte, unii lideri social-democrați mai cu capul pe umeri ar prefera ca partidul să piardă acum, dar să-și revină în patru ani de Opoziție, decât să riște alegerile în decembrie 2020 și să ajungă în irelevență. Totul depinde de șeful partidului. Cu schimbările avute acum în PSD poate-poate vom asista la un asemenea scenariu.

Lasă un răspuns