‘Nicolae Titulescu’, un veac de învățământ

titulescu

titulescu ‘Nicolae Titulescu’, un veac de învățământSingurul liceu cu profil pedagogic din județul Olt, Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu“ Slatina, a împlinit 100 ani de la prima atestare documentară.

Vineri, 6 decembrie 2019, a fost sărbătoare la Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu“ din Slatina, care a împlinit 100 ani de existență. Din toată această perioadă, 70 de ani aici a funcționat profilul pedagogic, cea mai mare parte a cadrelor didactice din județ, cel puțin din generațiile de profesori cu experiență, trecându-i pragul. Deși de mai multe ori i s-a pus gând rău, totul culminând, în comunism, cu unificarea Liceului pedagogic cu Liceul industrial nr. 3, sub cupola ultimului, profilul pedagogic a renăscut de fiecare dată.

titulescu2 ‘Nicolae Titulescu’, un veac de învățământ

 „Cine sunt cei care urmează cursurile profilului pedagogic? Sunt dascălii de astăzi. Cine sunt dascălii? Sunt cei care modelează suflete, sunt cei fără de care noi nu am fi ceea ce suntem azi. Cine sunt dascălii? Sunt cei care iubesc, cei care respectă, dăruiesc, au curaj, îngăduie și duc mai departe limba, istoria și tradițiile acestui popor. Astăzi, în acest amfiteatru, s-au regăsit trei generații: formatorii dascălilor de azi, cadrele didactice ale unității și elevii claselor a XII-a, profilul pedagogic, viitorii învățători / educatoare. Ca absolventă de liceu pedagogic și a Facultății de Pedagogie din București, aparțin cu toate ființa mea acestui profil și sunt mândră cu sunt profesoară a acestui liceu. Iar, ca director, am misiunea de păstra și duce mai departe profilul pedagogic în orașul Slatina”,  a declarat Carmen Boiangiu, directorul instituției.

Istorie_liceu ‘Nicolae Titulescu’, un veac de învățământ

O scurtă istorie a liceului a făcut directorul-adjunct Nicolae Sulger, cel care a ocupat această funcție vreme de 20 de ani, timp de 42 ani (37 ani ca profesor, cinci ani ca elev) legându-și viața de acest liceu. Astfel, conform dascălului, Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu“ a fost inaugurat la 9 noiembrie 1919, sub numele Școala Normală de Băieți, cu internat în localul din strada Obrocari, nr. 76, o donaţie testamentară a boierului Ion Iliescu. „ În cererea cu numărul 53 din 7.11.1919, document aflat la Arhivele Statului, se solicită «să se facă racordul luminei electrice la localul Internatului din strada Obrocari», deoarece urma deschiderea Şcolii Normale“, a precizat Nicolae Sulger.

Nicolae_Titulescu ‘Nicolae Titulescu’, un veac de învățământ

 Deși amatori, dar manifestând implicare și seriozitate, elevii clasei a IV-a D, conduși de doamna prof. înv. primar, Ruscu Florina, și-au pus în valoare aptitudinile artistice și au creat un moment plin de emoție prin programul „Educație – în pași de dans” prezentat în cadrul festivalului organizat această ocazie. Elevii au reușit să introducă spectatorii în lumea dansului de societate, prin intermediul valsului și tangoului (The Blue Danube Waltz – Strauss și The Tango – Scent of a woman) și în lumea dansului modern prin acordurile muzicale ale piesei „Lambada” – Kaoma.

foto_Titulescu_dans ‘Nicolae Titulescu’, un veac de învățământ

Spectatorii au fost în număr mare încununând cu aplauze eforturile elevilor.

Lasă un răspuns