ALDE Olt, depre proiectul de lege privind carantina

ciugulea ioan alde olt

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind carantina. Actul normativ prevede măsura carantinei pentru persoanele care vin din zonele cu risc ridicat de epidemie sau cele care declară că nu îşi pot asigura singure condiţiile de separare fizică la domiciliu. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii. Situaţiile de risc epidemiologic sau biologic, pentru care este instituită carantina, sunt epidemia declarată prin ordinul ministrului Sănătăţii, pandemia declarată de directorul OMS sau un eveniment neaşteptat identificat constatat de structurile Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau instituţiile din subordinea MS.
Pe marginea acestui subiect, conducerea ALDE Olt face următoarele precizări:
”După 4 luni de zile în care a aplicat măsuri care s-au dovedit a încălca Constituția, Guvernul Orban face un pas spre legalitate și prevede într-un proiect de lege care trebuie adoptat de Parlament aplicarea corectă a măsurilor de carantină și izolare! De la început am atras atenția că acești guvernanți, în loc să se apuce să critice Curtea, să înjure judecătorii constituționali și alte instituții ale statului de drept din România, mai bine s-ar fi apucat să facă proiectul de lege! Nu e pentru prima oară când CCR le întoarce măsurile luate. Au mai pățit în primăvară când s-a trecut de la starea de urgență la starea de alertă, s-a întâmplat și în cazul amenzilor abuzive. În cazul stării de alertă nu era legislație și atunci trei zile s-au rugat de oameni să stea în casă. Acum, când Curtea a dat această decizie, s-a repetat figura cu Guvernul Orban. Acum, vin disperați și amenință că, dacă Parlamentul nu votează rapid proiectul de lege, atunci nu vor avea nicio pârghie, iar transmiterea comunitară se va accentua. Nu s-au gândit la acest lucru în momentul în care au luat măsuri fără respectarea Constituției? Nu s-au gândit că au nevoie de pârghii legale? Nu, nu au făcut acest lucru, pentru că Orban și gașca lui s-au gândit că pandemia suspendă Constituția. Ei bine, nu. Încă o dată, Parlamentul trebuie să vină și să rezolve incompetența lui Orban, Tătaru și Turcan și a întregii lor găști din Guvern! Același Parlament pe care îl demonizează și pe care încearcă să îl ocolească de fiecare dată. Proiectul de lege va ajunge pe masa Parlamentului, însă trebuie subliniate o serie de aspecte. În primul rând, ar fi fost înţelept şi chiar legal ca proiectul adoptat, fără ca nimeni să-l vadă înainte de şedinţa de Guvern, să fie postat în dezbatere publică timp de câteva zile, astfel încât societatea civilă şi poate unii specialişti în legislaţie să vină cu idei de îmbunătăţire a proiectului, astfel încât acesta să nu mai poată fi contestat ulterior.” au precizat politicienii olteni.
Oamenii lui Ioan Ciugulea vin și o serie de lacune pe care proiectul le are:
”Durata măsurii de carantină/izolare nu este stabilită clar prin lege. E adevărat că durata îmbolnăvirii nu poate fi cunoscută dinainte, însă nici în cazul stării de urgenţă nu se poate şti de la inceput cât va dura, dar în lege este prevăzut un termen fix pe care-l poate avea, cu posibilitatea de a prelungi acel termen sau de a înceta măsura înainte de termen, dacă nu mai este nevoie de ea; Carantina/izolarea persoanelor sau bunurilor ar trebui dispuse prin decizii individuale, nu colective. E nevoie de un act clar emis pentru fiecare persoană vizată, în care să se prevadă: data (eventual şi ora), emitentul actului, numele persoanei vizate, măsura luată, motivarea luării acestei măsuri, durata măsurii, căi de atac; Pentru că este vorba de o privare de libertate, această decizie individuală trebuie reglementată prin lege, nu lăsată la latitudinea unui ordin de ministru; Nu este clar nici cine e partea care trebuie citată, din partea statului, în cazul în care persoana izolată decide să atace măsura la judecător.” au mai completat aceștia.

Lasă un răspuns