Structura anului școlar 2020-2021: Se introduce vacanța intersemestrială, ore de curs ținute în aer liber, an școlar mai scurt

Structura anului școlar 2020-2021: Școlile vor fi deschise pe 14 septembrie, iar majoritatea elevilor vor merge fizic la școală, a declarat miercuri 5 august președintele Klaus Iohannis. Anul școlar va avea o durată de 34 de săptămâni, fiind mai scurt cu o săptămână de anul școlar 2019-2020. Se reintroduce vacanța intersemestrială.

5 august. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că școlile se vor deschide pe 14 septembrie și majoritatea elevilor vor merge fizic la școală. Cursuri online se vor ține numai în situația în care nu se pot ține efectiv cursuri fizic.

Scenariile pentru desfășurarea cursurilor în anul școlar 2020-2021

Pentru fiecare școală, au fost elaborate trei scenarii:

Scenariu 1 – verde

Se aplică în cazul în care în localitate e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu COVID-19. Toți elevii merg la școală.

Scenariul 2 – galben

între 1 și 3 persoane confirmate cu coronavirus în medie zilnică. Grădinițele și clasele primare merg la școală. Clasele a 8-a și a 12-a merg la școală. Restul elevilor învață online.

Scenariul 3 – roșu

peste 3 bolnavi noi de COVID-19 în medie în localitatea respectivă. Toții elevii învață online.

Fiecare comandament județean pentru situații de urgență va decide, în funcție de situația cazurilor de coronavirus din localitate, cum se vor desfășura cursurile

Școlile, liceele și grădinițele au fost închise din 11 martie, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, a decis Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Când începe școala în 2020

Anul școlar 2020-2021 începe luni, 14 septembrie.

Cele două semestre vor fi egale, vacanța intersemestrială va fi în ianuarie-februarie, iar în loc de 35 de săptămâni, cât are anul școlar curent, elevii vor merge la școală 34 de săptămâni.

Cursurile se vor încheia pe 19 iunie 2021.

Ora de curs de 45 sau 50 minute

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat, miercuri, că programul elevilor la şcoală va fi unul normal, cu ora de curs de 45 sau 50 de minute, menţionând că se ia în calcul realizarea circuitelor în cadrul unităţilor de învăţământ la venirea copiilor, după modelul aplicat la examenele naţionale.

„Ora va dura ca şi până acum, fie 45 de minute, fie 50 de minute. Programul este normal, însă luăm în calcul ca venirea copiilor la şcoală să se facă în aşa fel încât să nu se întâlnească unii cu ceilalţi, exact aşa cum am făcut şi la examenele naţionale, să se realizeze şi acele circuite în cadrul unităţilor de învăţământ. Deci, ne preocupă sănătate şi siguranţa copiilor şi a cadrelor didactice”, a afirmat Anisie.

Structura anului școlar 2020-2021 – Cât durează semestrul I

Cursuri semestrul I – prima zi de școală este luni, 14 septembrie, primul semestru se va încheia vineri, 29 ianuarie 2021.

În perioada 26 octombrie – 1 noiembrie 2020, grădinițele și clasele pregătitoare sunt în vacanță.

Vacanța de iarnă 2020-2021

miercuri, 23 decembrie 2020 – duminică, 10 ianuarie 2021.

Vacanța intersemestrială în anul școlar 2020-2021

Sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – Duminică, 7 februarie 2021.

Structura anului școlar 2020-2021- Cât dureză semestrul I

Primul semestru are o durată de 17 săptămâni.

Structura anului școlar 2020-2021 – Cât durează semestrul II

Semestrul al II-lea începe pe 8 februarie 2021 și se încheie 18 iunie 2021.

Anul școlar 2020-2021: Mai multe ore de curs, desfășurate în aer liber

Activităţile sportive se vor desfăşura în aer liber, precum şi unele ore de curs a declarat ministrul Educației Monica Anisie

„Activităţile sportive se vor desfăşura în aer liber, pentru activităţile de învăţare decizia este la nivelul unităţii de învăţământ. Ei se pot organiza, de exemplu: o lecţie de muzică sau de pictură să o facă şi în aer liber atâta vreme cât vremea o permite”, a explicat ministrul.

Măști de protecție în clase și plexiglas pentru bănci

La revenirea la cursuri elevii ar putea purta, în afară de măşti, şi viziere sau vor fi instalate paravane pentru bănci, dar această decizia trebuie să fie luată şi la nivel local.

„Din punctul meu de vedere decizia ar trebui să fie şi la nivel local. Noi ar trebui să dăm cadrul după care să lăsăm posibilitatea unităţilor de învăţământ, direcţiilor de sănătate publică, împreună cu autorităţile publice locale să găsească o soluţie, ca elevii să poate mască, să aibă vizieră sau băncuţa să fie dotată cu pexliglas” a precizat ministrul Educației

Vacanța de primăvară 2021

Vineri, 30 aprilie 2021 – Duminică, 9 mai 2021

Vacanţa de vară în 2021

Sâmbătă, 19 iunie 2020 – data din septembrie 2021 la care încep cursurile anului şcolar 2021 – 2022.

Vicepremierul Raluca Turcan: “Dorinţa noastră este ca masca să fie obligatorie. Şi pentru copii, şi pentru profesori”

Deocamdată nu s-a luato decizie cu privire la modul în care elevii vor sta în bănci

”Aceste detalii vor fi anunţate după ce Ministerul Educaţiei vizează această analiză pe infrastructura şcolara raportată la numărul de elevi în general, dar şi la numărul de elevi la clasă.

Distanţa exactă între copii o vom anunţa şi în funcţie de capacitatea de implementare. Specialiştii care lucrează în Ministerul Sănătăţii şi INSP vor propune exact acel set de măsuri sanitare care să genereze un confort şi pentru copii în clasă, dar şi siguranţă pentru părinţi, pentru profesori, că odată plecaţi la şcoală nu se vor îmbolnăvi”, a detaliat Raluca Turcan

Turcan a declarat, la Digi 24, că autorităţile îşi doresc ca predarea online, dacă se va ajunge în această situaţie, să fie una de calitate.

“În situaţiile în care vom ajunge la predarea online, aceasta să fie de calitate. Se lucrează la conţinutul predării online, dar şi la pregătirea profesorilor pentru ca modul în care ei îşi vor exercita acest act al predării să fie unul de calitate.

Şi dacă vor ajunge unii să stea mai mult acasă pentru că intră şcoala sau comunitatea în carantină sau ajungem la sistemul hibrid în care jumătate privesc lecţiile online şi jumătate sunt în sala de curs, să nu se creeze discriminare şi calitatea educaţională să fie ridicată şi pentru unii şi pentru alţii”, a explicat vicepremierul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura