Siminica Mirea și Paul Stănescu, co-inițiatorii proiectului de lege pentru sprijinirea familiilor cu copii

Parlamentarii Partidului Social Democrat, printre care și senatorii de Olt, Siminica Mirea și Paul Stănescu, au depus un proiect de lege pentru sprijinirea familiilor cu copii. Este doar primul pas dintr-un Program național de stimulare a natalității, adică un pachet de legi care să intervină în mai multe domenii în susținerea familiilor cu copii.

Senatorul Siminica Mirea susține că acest proiect de lege este:„un prim pas dintr-un program menit să determine creșterea semnificativă a natalității. Așadar, în acest demers extrem de benefic și vital pentru români, Partidul Social Democrat s-a consultat cu organisme internaționale și cu cele mai reprezentative organizații din domeniu ale societății civile. Anul trecut, România a înregistrat cea mai redusă rata privind natalitatea din ultimii 100, iar cum depopularea este in plină expansiune, există riscul ca populația țării să scadă până la 15 milioane de locuitori în 2050. A venit momentul pentru un veritabil Pact Național pentru Redresare Demografică. Tocmai de aceea, principalele prevederi ale proiectului PSD, pune accent pe creșterea alocației pentru copii, creșterea deducerilor acordate salariaților care au copii și introducerea unui stimulent educațional pentru copiii din familiile defavorizate”.

Proiectul de lege include un set de măsuri de stimulare a natalității, axat pe sprijinirea tinerelor familii. Astfel, un prim punct vizează alocațiile pentru copii. PSD susține din nou acordarea de urgență a alocației de stat pentru copii la nivelul prevăzut de Ordonanța de urgență nr. 9/2019, respectiv 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 – 18 ani.

Un alt punct al proiectului de lege are în vedere creșterea deducerilor acordate salariaților care au copii. Conform proiectului, sunt propuse deduceri alocate angajaților cu salarii mici și medii, de până la 5.000 de lei. Prin această măsură se asigură creșteri de venituri pentru 85% din salariați. Măsura reduce inechitățile salariale și riscul de sărăcie în rândul familiilor cu mulți copii. Un al treilea punct vizează acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până a 6 ani la învățământul preșcolar, public sau privat, în creșe și grădinițe.

Se propune acordarea unui stimulent educațional sub formă de tichete sociale în valoare de 1000 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 0 – 3 ani și de 1500 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 3 – 6 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura