Proprietarul Google renunță la promisiunea de a nu folosi inteligența artificială pentru arme și supraveghere

Proprietarul Google, compania Alphabet, a renunțat la angajamentul de a nu folosi inteligența artificială în scopuri precum dezvoltarea de arme și instrumente de supraveghere, potrivit The Guardian.

Compania de tehnologie din SUA a declarat, marți, chiar înainte de a raporta venituri mai mici decât cele prognozate, că și-a actualizat liniile directoare etice în ceea ce privește inteligența artificială și că nu se mai referă la neutilizarea tehnologiilor care ar putea „cauza un prejudiciu general”. Șeful AI al Google, Demis Hassabis, a spus că liniile directoare sunt revizuite într-o lume în schimbare și că AI ar trebui să protejeze „securitatea națională”. Într-o postare pe blog care apără decizia, Hassabis și vicepreședintele senior al companiei pentru tehnologie și societate, James Manyika, au scris că, pe măsură ce competiția globală pentru conducerea AI crește, compania consideră că „democrațiile ar trebui să conducă în dezvoltarea AI”, care este ghidată de „libertate, egalitate și respect pentru drepturile omului”.

Ei au adăugat: „Credem că companiile, guvernele și organizațiile care împărtășesc aceste valori ar trebui să lucreze împreună pentru a crea AI care protejează oamenii, promovează creșterea globală și sprijină securitatea națională”. Creșterea rapidă a inteligenței artificiale a provocat o dezbatere despre cum ar trebui guvernată noua tehnologie și cum să ne protejăm împotriva riscurilor acesteia. Informaticianul britanic Stuart Russell a avertizat despre pericolele dezvoltării sistemelor de arme autonome și a făcut apel la un sistem de control global. Postarea pe blogul Google a susținut că, de când compania și-a publicat pentru prima dată principiile AI în 2018, tehnologia a evoluat rapid. „Miliarde de oameni folosesc inteligența artificială în viața lor de zi cu zi. AI a devenit o tehnologie de uz general și o platformă pe care nenumărate organizații și indivizi o folosesc pentru a construi aplicații”, au scris Hassabis și Manyika. „S-a mutat de la un subiect de cercetare de nișă în laborator la o tehnologie care devine la fel de răspândită precum telefoanele mobile și internetul însuși; unul cu numeroase utilizări benefice pentru societate și oamenii din întreaga lume, susținut de un ecosistem AI vibrant de dezvoltatori.” Acțiunile Google au scăzut cu 7,5% la tranzacționarea în afara orelor de program, după raportul de marți conform căruia a obținut venituri consolidate de 96,5 miliarde de dolari, puțin sub așteptările analiștilor de 96,67 miliarde de dolari.

sursa digi 24

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura