Senatorul Siminica Mirea, printre inițiatorii proiectului de lege privind acordarea a două zile libere pe an, pentru depistarea precoce a bolilor


Angajații români ar putea să primească două zile libere plătite pe an pentru a putea merge la medic pentru examene și controale medicale preventive. Totul s-ar putea transforma foarte curând în lege.
Senatorul PSD Olt Siminica Mirea și alți parlamentari au inițiat un proiectul de lege privind promovarea screening-ului, încurajând astfel depistării precoce a bolilor. Descoperite în stadiul incipient, șansele de vindecare cresc.
Românii ar putea beneficia de două zile libere plătite pe an pentru a merge la medic pentru examene și controale medicale preventive. Această inițiativă este susținută de un proiect de lege inițiat de peste 40 de parlamentari și se află acum în dezbatere în Senat.
Scopul principal al acestui proiect este promovarea sănătății prin depistarea precoce a bolilor prin intermediul screening-ului medical. Acest screening este definit conform Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003 ca fiind un ansamblu de proceduri și tehnici de investigație utilizate pentru descoperirea și evidențierea bolilor într-un stadiu incipient.
Inițiatorii proiectului consideră că acordarea a două zile libere plătite pe an pentru efectuarea acestor controale medicale preventive ar contribui semnificativ la sănătatea populației, inclusiv a elevilor și studenților. În prezent, proiectul se află în stadiul de dezbateri parlamentare, iar dacă va fi adoptat, va impune obligativitatea angajatorilor de a acorda aceste zile libere angajaților pentru scopuri medicale preventive.
„Inițiativa instituie următoarele drepturi: două zile libere, într-un an calendaristic, pentru efectuarea screening-ului, care nu se includ în durata concediului de odihnă, acordate și plătite de angajator, la cererea angajaților din sistemul public și privat; două zile de scutire de frecvență, într-un an calendaristic, pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile de învățământ preuniversitar, respectiv de instituțiile de învățământ superior, la cererea elevilor, respectiv a studenților; două zile de permisie, într-un an calendaristic, pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile militare, la cererea cadrelor militare în activitate, a soldaților și a gradaților profesioniști. Controlul medical anual este necesar pentru a monitoriza starea generală a sănătății unei persoane. În schimb, investigația de screening este mult mai complexă și necesită o abordare generală, aplicată fără discriminări. Este un instrument win-win, pentru angajator și forța de muncă, prin diminuarea numărului de concedii medicale”, a declarat parlamentarul PSD de Olt, Siminica Mirea.
Astfel, pentru promovarea screening-ului în România, parlamentarii propun introducerea următoarelor măsuri:
- două zile libere într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, care nu se includ în durata concediului de odihnă, acordate și plătite de angajator, la cererea angajaţilor din sistemul public și privat;
- două zile de scutire de frecvenţă într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile de învăţământ preuniversitar, respectiv de instituțiile de învăţământ superior, la cererea elevilor, respectiv a studenților;
- două zile de permisie într-un an calendaristic pentru efectuarea screening-ului, acordate de unitățile militare, la cererea cadrelor militare în activitate, a soldaţilor și a gradaţilor profesionişti.
Medicul de familie trebuie sa elibereze o adeverință
Ulterior, după ce a obținut acordul angajatorului, salariatul va merge la medicul de familie, unde va solicita o adeverință care să ateste că a efectuat screening-ul medical. Conform proiectului de lege, această adeverință trebuie depusă în cel mult 10 zile lucrătoare de la vizita la medic.
Este important de menționat că, în cazul adoptării proiectului de lege, angajatorii care nu vor acorda cele două zile libere plătite salariaților pentru a merge la medic pentru controalele preventive riscă să fie sancționați de către inspectorii de muncă. Amenzi de până la 2.500 de lei pot fi impuse angajatorilor care nu respectă acest aspect al legislației.
Această măsură este gândită pentru a încuraja angajații să își facă controalele medicale periodice, contribuind astfel la menținerea sănătății lor și la depistarea precoce a posibilelor afecțiuni.