După caniculă vin furtunile. Oltul este printre județele aflate sub cod

. Conform specialiștilor, țara se confruntă cu un episod prelungit de caniculă, însoțit pe alocuri de instabilitate atmosferică accentuată. Vremea va continua să fie extrem de caldă în sudul României, cu temperaturi maxime ce vor depăși frecvent 33 de grade Celsius, iar în unele zone se vor semnala furtuni puternice cu grindină, descărcări electrice și vijelii.

Această situație meteorologică este determinată de un front de aer tropical, care afectează regiunile sudice și sud-estice, în special Dobrogea continentală, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei. Avertizările emise de ANM sunt în vigoare în intervalul orar 12.00 – 21.00 și vizează atât temperaturile extreme, cât și posibilele fenomene severe cauzate de instabilitatea atmosferică.

Avertizare de cod galben pentru temperaturi caniculare în București și în zece județe Administrația Națională de Meteorologie a emis luni un cod galben de caniculă valabil pentru București și zece județe din sudul și sud-estul țării. Printre județele vizate se află Constanța, Tulcea, Olt, Dolj, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Ilfov și Brăila.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și chiar va depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce indică un nivel ridicat de risc pentru populație, în special pentru copii, vârstnici și persoanele cu afecțiuni cronice.

„În vestul și sudul Olteniei, în jumătatea de sud a Munteniei și în Dobrogea continentală se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată și va fi disconfort termic. ITU va depăși local 80 de unități”, se arată în comunicatul transmis de ANM.

Valul de căldură este dublat de instabilitate atmosferică accentuată Pe lângă căldura persistentă, meteorologii avertizează că, în sudul și estul țării, se vor manifesta episoade de instabilitate atmosferică accentuată. Zonele cele mai afectate de această instabilitate atmosferică sunt Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea și sudul și estul Transilvaniei.

Potrivit estimărilor meteorologilor, cantitățile de apă vor fi însemnate în intervale scurte de timp sau prin acumulare, putând ajunge la 20–30 l/mp, iar în mod izolat chiar și la peste 40 l/mp. În zonele vizate, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate. Furtunile vor fi însoțite de rafale de vânt cu viteze de până la 70 km/h, ceea ce poate duce la ruperea copacilor sau la distrugeri locale în gospodării. ANM recomandă populației să evite deplasările în aer liber în timpul manifestării fenomenelor periculoase.

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura