Ministerul Agriculturii estimează, că, în acest an, se vor cultiva, în România, aproximativ 4.000 de hectare de năut

Canicula din ultima lună a venit ca o lovitură pentru fermierii români, culturile fiind extrem de afectate. Agricultorii din vestul țării nu au avut de ales și au trebuit să găsească alternative.

Fermierii și-au schimbat atenția către alte culturi, realizând chiar o premieră pentru această zonă a țării.

Fermierii caută soluții la plantele tradiționale

În contextul schimbărilor climatice și a fluctuațiilor în agricultură, fermierii din Moldova au găsit alternative inedite, ceva nou pentru zona aceasta a țării.

Și-au îndreptat atenția către culturi alternative, care să reziste schimbărilor climatice. Aceștia au ales cultura de năut, care este o plantă rezistență la secetă și înghețuri târzii.

Ministerul Agriculturii estimează, că, în acest an, se vor cultiva, în România, aproximativ 4.000 de hectare de năut.  Unul dintre fermierii care au ales năutul este Emil Enache din județul Vaslui,

„Năutul este o cultură relativ simplă. La o pregătire minimă a solului, se plantează cu semințele de precizie, iar randamentul este semnificativ, fiind înregistrată o producție medie de 2.500 de kilograme pe hectar”, explică Enache.

Cu cât se vinde năutul

Năutul este o plantă al cărui preț poate concura cu multe alte produse. Boabele de năut se comercializează la aproximativ 800 de euro pe tonă, asigurând un profit estimat de 1.000 de euro pe hectar pentru fermieri, după ce sunt luate în calcul toate cheltuielile, notează antena3.ro

Pe lângă faptul că aduce beneficii financiare, năutul mai are și beneficii ecologice, deoarece reprezintă o sursă de fixare a azotului în sol și rivalizează cu alte plante cultivate pentru subvenții, cum ar fi soia, mazărea sau linte.

Ce problemă întâmpină fermierii

Cu toate că este o plantă destul de rezistentă la schimbările climatice, există provocări în ceea ce privește combaterea buruienilor și protejarea culturii împotriva bolilor și dăunătorilor.

Emil Enache spune că există cercetări privind ierbicidurile care să ofere rezultate mai bune

„Sunt încercãri la institutele care au rãmas în România cu câteva substante si am înteles cã au început sã dea rezultate. În curând vom avea si un ierbicid bun, pentru buruienile cu frunzã latã, sã nu mai fim nevoiti sã dãm cu prãsitoarea. Nãutul e o culturã relativ simplã. La o pregãtire minimã a solului, se planteazã cu semãnãturile de precizie, în jur de 500.000 de plante la distanta între rânduri de 50 de cm, la hectar. Se planteazã primãvara devreme, (anul acesta, plantarea s-a fãcut în februarie – n.r.) deoarece în sol trebuie sã fie între 3 si 4 grade, care este ca temperaturã pe trend pozitiv. Se face o ierbicidare preemergentã, cu un ierbicid de top de la o firmã, cu 4 l la hectar care îi dã o protectie asupra buruienilor în jur de 20 de zile”, a spus Emil Enache.

Sursă: bugetul.ro

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura