Minorii din centrele de plasament ar putea fi mult mai bine păziţi de acum, după instalarea unui singur aparat

Senatori de la Senat
Senatori de la Senat

Aleşii neamului şi-au îndreptat atenţia şi către copiii din centrele de plasament, cu care soarta a fost vitregă. Parlamentarii au adoptat un proiect legislativ menit să-i protejeze pe aceşti micuţi.

Actul normativ prevede că centrele de plasament vor avea obligația de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în stare de funcționare.

În propunerea legislativă se prevede că se interzice amplasarea camerelor video „în spațiile care afectează intimitatea și demnitatea beneficiarilor de servicii sociale, cum ar fi dormitoarele, băile și vestiarele”.

De asemenea, camerele video vor fi amplasate și în dormitor sau în încăperea în care beneficiarii primesc tratamentul sau îngrijirea necesare în centrele rezidențiale în care sunt plasați beneficiarii cu handicap grav, imobilizați la pat din cauza dizabilității și cu dependență de îngrijiri în servicii de tip rezidențial specializate.

Înregistrările, păstrate 30 de zile

Legea se referă şi la faptul că înregistrările video vor fi stocate „pentru o perioadă de maximum 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii acestui termen doar în cazuri justificate de investigarea unor incidente grave”.

Activitățile desfășurate în aceste centre implică responsabilități complexe și expunere la vulnerabilități multiple. Incidentul sau neglijența pot avea consecințe grave asupra beneficiarilor, mai ales în cazurile în care aceștia nu se pot exprima sau apăra în mod adecvat.

De asemenea, există riscuri asociate unor situații de conflict sau abuzuri care pot apărea între beneficiari, între personal și beneficiari sau între aparținători și personal Astfel, considerăm că instalarea sistemelor de monitorizare video în aceste spații este esențială pentru a asigura protecția beneficiarilor și a personalului.

Aceste sisteme ar permite auditarea activității desfășurate, ar putea constitui probe în cadrul unor anchete și ar descuraja comportamentele abuzive sau neconforme cu standardele de îngrijire.

În același timp, supravegherea video ar oferi un grad suplimentar de siguranță beneficiarilor și ar contribui la creșterea încrederii acestora și a familiilor lor în serviciile oferite.

Totodată, personalul care lucrează în aceste centre ar beneficia de o protecție suplimentară împotriva acuzațiilor nefondate, iar monitorizarea video ar putea facilita identificarea unor probleme operaționale și îmbunătățirea continuă a calității serviciilor„, se arată în expunerea de motive a acestei propuneri legislative, potrivit bugetul.ro.

Senatul este primul for legislativ sesizat în acest caz.

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura