Noua-veche taxă, coșmarul șoferilor, revine


Coșmarul șoferilor revine, astfel că o taxă auto va fi implementată, din nou. Milioane de mașini le vor aduce posesorilor acestora încă un cost suplimentar, devenind tot mai scumpă deținerea și întreținerea unei mașini.
După ani în care numeroase dispute au avut loc și taxele au fost recuperate de către șoferi, taxarea mijloacelor de transport poluante revine în discuție. Reformele fiscale asumate de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) includ implementarea ueni taxe similare cu fosta „taxă auto”, care ar putea afecta milioane de autoturisme înmatriculate pe teritoriul țării și implicit șoferii.
Taxă auto care ar putea reveni
Marcel Boloș a afirmat că această taxă reprezintă unul dintre jaloanele sensibile din cererea de plată numărul 4 din PNRR, programată pentru depunere în luna iunie. În cazul în care această cerere nu este îndeplinită la timp, atunci România riscă să blocheze fonduri în valoare de 20 de miliarde de euro. Această reformă fiscală, precum și introducerea unei taxe pentru mijloacele de transport poluante sunt considerate esențiale pentru deblocarea fondurilor.
Măsura vizează inclusiv utilajele grele și mijloacele de transport, aceasta având un impact major. În prezent, în România sunt înmatriculate aproximativ 8 milioane de vehicule, foarte multe dintre acestea fiind vechi cu emisii poluante ridicate. În trecut, Guvernul introducea diverse forme de taxe auto, începând cu guvernarea Tăriceanu, dar toate acestea au fost contestate, iar Curtea Europeană de Justiție a obligat statul român să restituie integral banii colectați sub forme de taxe, valoarea ajungând la 6,5 miliarde de lei.
Efort financiar tot mai mare
Odată cu noua reformă fiscală, Guvernul are sarcina de a implementa o taxă care să fie conformă cu legislația europeană și acceptabilă pentru șoferi. Autoritățile afirmă că măsurile fiscale vor fi precedate de dezbateri publice și consultări cu mediul de afaceri, însă românii sunt sceptici. Din punct de vedere financiar, o nouă taxă ar urma să genereze venituri importante pentru autoritățile locale și CNAIR, banii fiind utilizați pentru întreținerea infrastructurii rutierei.
Cu toate acestea, posesorii de mașini sunt îngrijorați de un posibil impact financiar suplimentar, mai ales în actualul context economic care este marcat de creșteri de prețuri. Reforma fiscală nu include doar această taxă controversată. Banca Mondială urmează să prezinte Guvernului scenarii cu privire la măsuri fiscale care ar genera un impact bugetar de cel puțin 1,1% din PIB până în anul 2025, arată bugetul.ro.