Renică Diaconescu: sunt bani pentru tromboliză

renica diaconescu

renica diaconescu

În această perioadă, un miliard de lei vechi au fost alocaţi Spitalul Județean de Urgență Slatina  pentru continuare trombolizei.

Medicul Renică Diaconescu, şeful Secției de Neurologie de la Spitalul Slatina, a declarat că această sumă va putea acoperi cheltuielile dozelor necesare pentru 30 de pacienți.

Am primit un miliard de lei pentru tromboliză. Ne-au promis că ne vor mai da bani la rectificarea bugetară. Din acești bani putem achiziționa tratament pentru 30 de bolnavi. Noi am cerut bani cam pentru o sută de pacienți.”, a afirmat medicul Renică Diaconescu.

Ce este tromboliza

Tromboliza intravenoasă este eficientă pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral ischemic acut în primele patru ore şi jumătate de la debutul simptomatologiei în absenţa contraindicaţiilor.

Tromboliza constă în injectarea continuă în perfuzie, timp de o oră, a unei substanţe fibrinolitice (Actilyse), în doză calculată în funcţie de greutatea pacientului.

Procedura de tromboliză intravenoasă este contraindicată anumitor categorii de pacienţi, printre care cei cu patologie cerebrală – hemoragie cerebrală în antecedente, intervenţie neurochirurgicală în ultimele 3 luni, tumoră cerebrală-, patologie cardiovasculară – disecţie de aortă, endocardită infecţioasă, patologie gastrointestinală – hemoragie gastrointestinală recentă, varice esofagiene, pancreatită acută, cancer gastrointestinal neoperat, dar şi pacienţilor care urmează tratament cu anumite anticoagulante orale.

 Substanţa administrată poate ajuta la dizolvarea cheagului de sânge format şi la restabilirea circulaţiei sangvine, astfel încât ţesutul cerebral parţial ischemiat – adică ţesutul cerebral care a suferit, într-un procent mai mare sau mai mic, consecutiv blocajului – să nu se mai necrozeze. În urma administrării acestui tratament cresc şansele pacientului de a evolua fără sechele. Astfel, se poate obţine o evoluţie mai rapidă spre ameliorare a paraliziei, a tulburărilor de vorbire sau a altor semne.

{module 126}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura