„Reverii Citadine“ cu Aurel PETRESCU

Expozitie Aurel Petrescu

Expozitie Aurel PetrescuGaleria „Artis“ a Muzeului Județean Olt adăpostește, în perioada 5-25 aprilie 2019, expoziția de acuarelă și pastel intitulată „Reverii Citadine“, lucrări realizate de artistul plastic craiovean Aurel Petrescu.

 

„Afirmam în urmă cu aproape un deceniu că artistul plastic Aurel Petrescu – originar din Cetatea Băniei – este realmente o surpriză plăcută pentru iubitorii picturii, ultimii ani conturând un periplu artistic fecund şi reconfortant, concretizat în numeroasele expoziţii personale deschise în muzee și galerii de artă din București, Craiova, Slatina, Calafat, Vidin, Târgu Jiu şi Drobeta Turnu Severin.

De această dată Aurel Petrescu vine la Slatina cu o expoziție de acuarelă și pastel, constituită din 33 de lucrări, ce abordează ca subiect spațiul citadin, în toate formele și reprezentările sale consacrate.

Dinamic, fără a insista pe tușe liniștite, cu un colorit aparte, autorul  călătorește cu îndrăzneală și dexteritate prin viața citadină, surprinzând tăcerea demnă a clădirilor monument istoric lăsate în uitare, oameni care pășesc prin poezia zidurilor, dar pe care o trec cu vederea în graba cotidiană ce ne caracterizează agitându-ne printre anotimpurile existenței.

Aurel Petrescu este un neliniștit al timpurilor contemporane căruia îi place să contemple universul atât de explorat al structurilor urbane interbelice, dar pe care îl scoate din anonimat, îl reevaluează și îi conferă prestanță artistică.

Nu prețiozitatea reprezentării pare să fie preocuparea sa primară, ci, mai degrabă, starea extatică primordială, în care emoția firească, pare să acapareze firea si personalitatea sa artistică. Artistul pare un călător extaziat de timpurile de odinioară comprimate în viața contemporană a orașului, spațiu vital al trăirilor sale estetice. Fără a fi un prețios, un modest, un lucid, dar având hărnicia maeștrilor ce au imortalizat întru eternitate orașul, ca spațiu-timp, Aurel Petrescu înțelege că prima regulă a unui asemenea subiect este de a reda impresia și emoția vibrantă.

De aceea credem noi, istoria artelor plastice din Oltenia se va îmbogăți în timp cu un artist cu o fizionomie creaționistă aparte, cu un visător care crede cu tărie în formula atât de consacrată, dar atât de greu de atins, că spiritul îngemănat cu talentul pot face lumea mai suportabilă într-un ocean de eterne incertitudini“, scrie Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura