Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei o singură bere! Iată ce alcoolemie ai în sânge și cât de grav este dacă te urci la volan


Foarte multe persoane își spun că este în regulă să bea o bere și, mai apoi, să se urce la volan. Acest lucru ar putea fi înșelător. Află ce modificări se întâmplă în organismul tău după ce consumi o singură bere și care este nivelul de alcoolemie din sânge.
Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în corpul tău dacă consumi o singură bere? Cel mai probabil, cea mai mare „grijă” legată de acest subiect se referă la capacitatea de te mai urca la volan după o astfel de băutură. Specialiștii au pus în discuție acest subiect, care este extrem de relevant pentru majoritatea românilor.
Conform numerelor oficiale, un român consumă aproximativ 11 litri de alcool pur pe an, o cantitate mult mai mare față de rapoartele oficiale întocmite cu cinci decenii în urmă. Dacă aruncăm o privire în anul 1969, vom observa că la acel moment, românii consumau în medie 8 litri de alcool pe an de persoană. Băutura preferat la acel moment era vinul, care probabil era mult mai ușor accesibil, datorită faptului că putea fi făcut în casă.
Mai mult de atât, un alt raport a arătat că numai în anul 2020, 12.823 de șoferi români au fost trimiși în judecată pe motiv că au condus o mașină în stare de ebrietate. O bună parte dintre acești șoferi au „aruncat” vina pe alți factori, cum ar fi fructele, care odată fermentate pot da un rezultat fals pentru alcoolemie.
În orice caz, nu este relevant tipul de băutură consumat, ci doar cantitatea de alcool din băutura respectivă, potrivit specialiștilor. Un pahar de whisky se va elimina mai greu din organism decât efectul pe care îl lasă un pahar de bere. Alcoolul se poate detecta în aerul expirat pentru o perioadă de aproape 24 de ore. În salivă se poate descoperi și după 48 de ore, iar în păr se poate descoperi chiar și după 90 de zile de la consum, adică după trei luni.
Legislația din România interzice condusul sub influența alcoolului în orice circumstanță. O alcoolemie cuprinsă între 0,01 și 0,40 miligrame de alcool pur pe litru de aer expirat constituie o contravenție și poate fi sancționată cu o amendă de peste 500 de lei, precum și cu suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
Este important de știut că eliminarea alcoolului din organism poate fi mai rapidă la femei decât la bărbați și depinde de factori precum activitatea fizică și vârsta. Persoanele mai tinere elimină alcoolul mai rapid.
În plus, fiți atenți să nu dezvoltați dependență de alcool. Consumul ocazional de bere poate conduce la dorința de a încerca și alte tipuri de băuturi alcoolice, care, consumate zilnic și în exces, pot avea efecte devastatoare.