Centralele de apartament vor fi interzise. Cât vor plăti în plus la gaze românii


Deputaţii au adoptat, decizional, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor.
În România, o locuinţă din trei este încălzită prin centralele de apartament. „La momentul respectiv, acum un an şi jumătate, a fost cel mai eficient din punct de vedere energetic. Cred în această idee de sustenabilitate pe termen lung din punct de vedere energetic”, ne-a spus Mihai Branga, locatar.
Mihai Branga are o centrală cu o clasă energetică înaltă. Chiar şi aşa, peste 16 ani, dacă se va strica, nu o va putea repara sau înlocui cu una nouă. Va trebui să se branșeze la sistemul de încălzire centralizat sau să investească în surse de energie curată.
„România trebuie să se alinieze directivelor europene. Energia, în mai mare parte, provine acum, în sector rezidenţial, din combustibili fosili. Pompele de căldură. Putem vorbi aici de panourile fotovoltaice, pot creşte randamentul de producţie şi practic decarbonăm şi eficienţa locuinţei noastre din punct de vedere termic şi eficientizăm astfel şi costurile facturii. Randamentul unei pompe de căldură, în acest moment, este cel mai mare dintre toate sursele de căldură”, a explicat Adrian Vintilă, expert în energie.