„Eu sunt un om al administrației publice locale, nu unul politic”

interviu ilie chitez bobicesti

interviu Ilie Chitez, primarul comunei Bobicesti

  • interviu ilie chitez bobicestiInterviu cu edilul comunei Bobicești, Ilie Chitez

 

Comuna Bobiceşti din judeţul Olt este formată din şapte sate şi are peste 3.200 de locuitori. Este în prezent o comună dezvoltată, iar acest lucru se datorează în primul rând edilului Ilie Chitez, care a reușit să miște lucrurile în administrația  publică locală.  Acesta a vorbit într-un interviu acordat pentru Gazeta Publică, despre cele mai importante proiecte care se află în prezent pe masa Primăriei Bobicești, dar și despre proiectele de viitor.

Care sunt cele mai importante proiecte implementate în comuna Bobicești?

Luna trecută, a fost inaugurat noul Centru de Permanenţă, în edificiul fostului dispensar comunal. Valoarea totală a proiectului este 780.402, iar lucrările de reabilitare au fost realizate, înainte de termne, respectiv finalul anului 2019, de o firmă de construcţii din localitate. Proiectul de reabilitare, modernizare şi dotare al noului Centru de Permanenţă a fost finanţat de Guvernul României prin Programul Naţional de Dezvoltare Naţională II. Prin acelaş program, la Bobiceşti a mai fost finanţate și un alt proiect important, proiectul privind canalizarea, în valoare de 6.139.149 lei. Sistemul de canalizare a ajuns aproape pe toate străzile din comună. Fiind extins și în satele: Mirila, Leotești, Belgun, Bobicești și Bechet. De asemenea a fost modernizat și dotat Dispensarul comunal uman Leotești, în cadrul unui proiect în valoare de 780.402 lei. Au existat investiții și în unitățile de învățământ și aici mă refer la următoarele proiecte: reabilitarea şi modernizarea Școlii gimnaziale Bobiceşti, în valoare de 1.202.624; reabilitarea şi modernizarea Școlii gimnaziale Leoteşti, în valoare de 2.838.533 lei; reabilitarea şi modernizarea şi dotarea Grădiniței cu program normal Leotești , proiect în valoare de 711.615 lei.

Există investiții în unitățile de învățământ, însă, mai sunt copii în comuna Bobicești?

Sunt reale probleme în ceea ce privește numărul de elevi. Dacă până nu demult era câte o școală în fiecare sat, acum mai sunt doar două unități școlare la nivelul comunei. A scăzut drastic numărul de elevi și încă scade dar sperăm că lucrurile se vor îndrepta pentru că școala trebuie să funcționeze indeferent de numărul de elevi. Acest lucru se datorează în principal din cauza scăderii natalității și nu se pune probleme că elevii aleg să studieze în alte unități școlare de la oraș.

Există o echipă unită în cadrul primăriei?

Toate proiectele implementate la nivelul comunei au fost realizate cu sprijinul colegilor mei din administrația publică locală am reușit să punem bazele unor proiecte importante. Avem planuri mari și pentru viitor, sunt multe de făcut în comună și nu pot să spun că numai alături de o echipă unită  și cu multă voință se pot mișca lucrurile în administrația publică locală.

 

Care sunt pe viitor prioritățile în materie de investiții?

Pot să spun că suntem în căutare de finanțare pentru a extinde rețeaua de gaze la nivelul comunei. În prezent trei sate au deja gaze și vrem să extindem alimentarea  în întreaga comună. Problema este însă una de nivel birocratic, legislația în ceea ce privește acestui proiect este una destul de greoaie și oarecum, împotriva administrațiilor publice locale aș putea spune. Astfel, cofinanțarea acestor proiecte era una destul de mare, ajungând chiar și până la 97% deoarece nu existau pană acum fonduri pentru finanțarea acestor investiții, însă lucrurile par să se îndrepte. Guvernul va finanța și proiectele referitoare la alimentarea cu gaze naturale, ceea ce este un lucru foarte bun.

Există la intrarea în primărie un panou unde sunt expuse mai multe trofee. Despre ce este vorba?

Da, este vorba despre premiile acordate la evenimentul Cupa Satelor, organizat în fiecare an de Primăria Bobicești. La acest eveniment participă echipele de fotbal din toate satele din comună. De asemenea mai sunt și fotografii cu trofee câștigate de artiștii din cadrul Ansamblului Oltenașii. Tinerii din comună se implică în continuare în activități sportive și culturale, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure. Eu nu pot decât să susțin toate aceste activități și să îi asigur în continuare de tot sprijinul Primăriei și Consiliului Local.

Din punct de vedere politic, ce măsuri credeți că ar trebui luate pe plan local dar și la centru?

Să știti că în primul rând eu mă consider un om al administrației publice locale, nu un om politic. Nu sunt în măsură să dau sfaturi, dar cred că faptele ar trebui să conteze nu vorbele. S-a ajuns la nivelul în care se vorbește prea mult și se realizează prea puțin. Eu am reușit la nivelul comunei să implementez multe proiecte importante cu finanțare europeană, dar mai sunt multe de făcut și asta mă motivează și mă ambiționează să merg mai departe de acest drum, alături de oamenii care au avut încredere în mine și pe care nu vreau să îi dezamăgesc niciodată.

Aveți un mesaj pentru locuitorii comunei?

Vreau să mulțumesc tuturor locuitorilor comunei pentru toată încrederea acordată, pentru că m-au susținut și le promit că voi face tot ce pot pentru a crește nivelul de trai de la nivelul comunei.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura