Investiție de 3,5 miliarde de euro în agricultură


Proiectul de infrastructură hidrotehnică de mare anvergură cunoscut sub numele de Canalul Siret-Bărăgan va fi reluat în anul 2025, după aproape patru decenii de stagnare. Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, care a precizat că lucrările vor demara la sfârșitul lunii aprilie, pe tronsonul situat în județul Vrancea.
Canalul Siret-Bărăgan, o inițiativă strategică lansată în 1986, are ca scop dezvoltarea infrastructurii principale de irigații, având potențialul de a transforma radical agricultura în regiunile traversate. Traseul preconizat al canalului începe de la Acumularea Călimănești, de pe râul Siret (în județul Vrancea), și se termină la lacul Dridu, pe râul Ialomița, în nordul Bucureștiului. Acesta va traversa localități importante precum Mărășești, Focșani, Râmnicu Sărat, Buzău, Urziceni și Dridu.
Conform datelor prezentate de Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), canalul va avea o lungime totală de 50 de kilometri în faza actuală a proiectului, o lățime de 57 de metri la suprafața apei și o adâncime de 7 metri. Canalul va permite irigarea terenurilor agricole cu cheltuieli minime, datorită alimentării gravitaționale cu apă.
Proiectul se află în prezent în etapa I de execuție, care vizează realizarea a primilor 23 de kilometri. Ministrul Florin Barbu a subliniat impactul major pe care acest canal îl poate avea asupra agriculturii românești.
„Până în prezent, 1,4 milioane de hectare au fost reabilitate, iar prin alocarea de 500 de milioane de euro din Planul Strategic pentru infrastructura secundară de irigații, alte 680.000 de hectare vor beneficia de modernizare. Este vorba despre un sprijin de 1,5 miliarde de euro, fără cofinanțare, inclusiv TVA eligibil”, a explicat acesta, potrivit Evz.