Peste 50% dintre angajații români sunt nemulțumiți la locul de muncă


Piața muncii din România traversează o perioadă de instabilitate profundă, marcată de nemulțumiri generalizate ale angajaților, stagnare profesională și diferențe salariale tot mai greu de justificat.
Un raport recent publicat de compania de recrutare Hays, intitulat „Ghidul Salarial Hays România 2025”, dezvăluie o imagine sumbră a realității din companii: peste 83% dintre angajați iau în calcul să își schimbe locul de muncă, să se reprofileze sau să treacă la activități de freelancing. Doar 10% dintre aceștia cred că mai pot obține o promovare în cadrul organizației în care lucrează în prezent.
„Aproape 1 din 2 angajați intenționează să își schimbe organizația în 2025, iar 44% consideră că salariul lor nu reflectă nivelul de responsabilitate pe care îl au,” notează raportul Hays, subliniind o criză nu doar economică, ci și emoțională în rândul angajaților.
Deși mulți își doresc o schimbare, puțini fac efectiv pasul, din teama că piața nu le oferă alternative viabile.
Unul dintre cele mai alarmante aspecte evidențiate de raport este lipsa transparenței în criteriile de promovare și stabilire a salariilor. Potrivit datelor, peste 70% dintre angajați nu știu cum sunt stabilite creșterile salariale în compania lor, iar doar 22% afirmă că lucrează într-o organizație care operează cu criterii clare în acest sens. Mai grav, doar 1% dintre firme își publică salariile, o practică pe care raportul o consideră esențială pentru construirea unui climat de încredere, dar care este încă extrem de rară în România.