Sprijin financiar de 300 de lei, pentru cazare, masă sau transport


Vești excelente pentru mii de români! Un nou program de la stat, finanțat cu ajutorul Uniunii Europene, aduce fonduri în valoare de 30 de milioane de euro. Prin această schemă, cardurile lor vor fi alimentate cu un sprijin financiar de 300 de lei, bani care pot fi folosiți pentru cazare, masă sau transport. Zilele acestea, Corina Scarlat, șef al serviciului de comunicare ANOFM, a anunțat detaliile.
Programul se va derula până pe data de 31 decembrie 2029 și are ca scop stimularea tinerilor să-și găsească o meserie, dacă au absolvit școli profesionale. Instituțiile de învățământ care au profil tehnic/învățământ dual, dar și inspectorate școlare, ONG-uri și alte structuri din Ministerul Educației, se pot înscrie.
Ce trebuie să știe este că schema de ajutor nu este valabilă pentru toate județele din România, ci doar cele mai puțin dezvoltate, din punct de vedere economic. Va fi comunicată o listă exactă cu beneficiari, din partea Agenției Naționale de Ocupare a Forțelor de Muncă. Tot la ANOFM se vor putea duce și cei interesați de toate detaliile sau de participare la program.
Ce categorii de români vor putea obține cei 300 de lei, dați ca formă de sprijin financiar. Angajatorii vor primi subvenții de la stat dacă le dau loc de muncă
Eligibili sunt românii care nu au împlinit 30 de ani și nu au un loc de muncă, dar vor să învețe o meserie. Li se oferă ajutor financiar, dar și posibilitatea de a se angaja la o companie. Angajatorii care declară că au locuri la ANOFM vor putea încasa 2.250 de lei dacă se ocupă de șomeri.
Cei interesați trebuie să depună o cerere de ucenicie și să-și aleagă un domeniu de activitate. În 60 de zile, vor sta în perioada de probă, timp în care se presupune că vor învăța o meserie.
„Șomerul depune o cerere de înscriere la un program de ucenicie într-un anumit domeniu și atunci agenția pentru ocuparea forței de muncă îi dă o dispoziție, îl îndrumă către angajatorul care derulează astfel de programe de ucenicie. În termen de 60 de zile lucrătoare după ce își termină ucenicul perioada de probă, angajatorul poate să ceară subvenția la noi”, a transmis Corina Scarlat, șef serviciu comunicare ANOFM, potrivit bugetul.ro.