Noi focare de pestă porcină în județ

porci pesta porcina africana

porci pesta porcina africanaInstitutul de Diagnostic şi Sănătate Animală-Laboratorul Naţional de Referinţă a transmis buletinele de analiză care confirmă prezenţa virusului pestei porcine africane la porci domestici din exploataţii nonprofesionale, după cum urmează:

În localitatea Dăneasa este confirmat un focar, în localitatea Sprîncenata un focar şi în localitatea Gostavăţu un focar.

Pentru a preveni răspândirea bolii, conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Olt au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localităţile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, instituirea filtrelor rutiere.

Astăzi la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi au fost aprobate Planurile de măsuri privind combaterea PPA din localităţile Dăneasa, Sprîncenata şi Gostavăţu.

În data de 23.07.2019 au fost prelevate probe de sânge de la porci domestici din două exploataţii nonprofesionale aflate în localitatea Stoeneşti, animale care prezentau semne clinice de boală. Probele au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală-Laboratorul Naţional de Referinţă.

DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

DSVSA Olt reia apelul către toți cetățenii din zonele afectate, dar și din restul județului să anunțe fără întârziere, fie medicul veterinar din localitate sau direct Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, fie autoritățile publice locale asupra oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte la porcii domestici sau sălbătici de care au cunoștință.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia.

{module GAdsense articol}

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Descoperă mai multe la Gazeta Publica

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura